Koel-/vriesinstallaties

Professional in de waterbehandeling van gesloten installaties.

Toepassingen

Kraanwater is pH-neutraal en ideaal geschikt als drinkwater. Voor toepassing in verwarmings-, koel- en vriessystemen biedt de waterkwaliteit echter minder uitkomst. Corrosie ligt hier op de loer. Om dit probleem te ondervangen, moet het kraanwater in de installatie zo snel mogelijk zuurstofarm worden gemaakt. In het zogenaamde ontgassingsproces neemt de pH-waarde van het water toe, waardoor kalkdeeltjes niet meer kunnen oplossen. De vrijgekomen kalkdeeltjes zetten zich af op de bodem van de installatie, met enorm veel slibvorming tot gevolg. Een aanzienlijk rendementsverlies én storingen en defecten aan kleppen, afsluiters, regelaars, pompen en andere geavanceerde componenten liggen hierdoor op de loer. Om dit te voorkomen, raden wij installateurs aan om zo snel mogelijk een AIR-SEP® drukbehoudstation aan de verwarmings-, koel- en vriesinstallaties te koppelen.

Koel-/vriesinstallaties

In koel-/vriesinstallaties kan tot 30% lucht oplossen, wat leidt tot een verhoging van de corrosiedruk, roestvorming, vuilvorming en enorme rendementsverliezen. De AIR-SEP® drukbehoudstations bieden hiervoor een passende oplossing. De drukbehoudstations zijn volledig dampgeïsoleerd uitvoerbaar, waarbij alle componenten in de AIR-SEP® die in contact komen met het koelwater worden voorzien van hoogwaardige dampisolatie. Installateurs hebben hierbij keuze uit twee gradaties: ISO 1 (18 mm dampisolatie, geschikt voor watertemperaturen tot 6°C) of ISO 2 (39 mm dampisolatie, geschikt voor watertemperaturen tot -10°C). Dankzij de dampisolatie is corrosie door condensvorming in het toestel niet langer aan de orde.

 

In de praktijk worden koel-/vriesinstallaties regelmatig gevuld met glycol (antivries). Onze AIR-SEP® drukbehoudstations zijn hier uitstekend tegen bestand. Naar wens kunnen de units worden uitgebreid met een automatische glycol/pekelwater vulunit.

​​