Centrale verwarmingsinstallaties

Professional in de waterbehandeling van gesloten installaties.

Toepassingen

Kraanwater is pH-neutraal en ideaal geschikt als drinkwater. Voor toepassing in verwarmings-, koel- en vriessystemen biedt de waterkwaliteit echter minder uitkomst. Corrosie ligt hier op de loer. Om dit probleem te ondervangen, moet het kraanwater in de installatie zo snel mogelijk zuurstofarm worden gemaakt. In het zogenaamde ontgassingsproces neemt de pH-waarde van het water toe, waardoor kalkdeeltjes niet meer kunnen oplossen. De vrijgekomen kalkdeeltjes zetten zich af op de bodem van de installatie, met enorm veel slibvorming tot gevolg. Een aanzienlijk rendementsverlies én storingen en defecten aan kleppen, afsluiters, regelaars, pompen en andere geavanceerde componenten liggen hierdoor op de loer. Om dit te voorkomen, raden wij installateurs aan om zo snel mogelijk een AIR-SEP® drukbehoudstation aan de verwarmings-, koel- en vriesinstallaties te koppelen.

Centrale verwarmingsinstallaties

De AIR-SEP® drukbehoudstations maken het mogelijk om met één unit alle belangrijke waterbehandelingen in uw centrale verwarmingsinstallatie uit te voeren. Denk aan het volautomatische drukbehoud en de ontluchting, vacuümontgassing, expansie, vuilopvang, reiniging en bijvulling met vacuüm ontgast water. De AIR-SEP® units zijn geschikt voor warmwatertemperaturen tot 110°C. De expansie bedraagt maximaal 2.400 liter water per unit. Echter doordat de AIR-SEP® units eindeloos (in cascade) gekoppeld kunnen worden, zijn ook grotere vermogens mogelijk. Exact conform de omvang van uw centrale verwarmingsinstallatie. Dit biedt bijvoorbeeld uitkomst bij stadsverwarmingsinstallaties.

In de markt worden nog altijd veel chemicaliën gebruikt, om het aanwezige zuurstof in de centrale verwarmingsinstallatie inactief te maken. Hierdoor ontstaat vaak een instabiele installatie, waarin vuilvorming en corrosie continu op de loer liggen. De AIR-SEP® gaat hier definitief de strijd aan mee aan.

De AIR-SEP® bestaat uit een expansietank met instroomventiel, ontluchtingsventiel, bijvulautomaat en drukbehoudpomp die luchtbellen uit het leidingsysteem elimineren. De drukbehoudpomp haalt steeds tussen de vijf tot twintig liter uit de installatie, die vervolgens via het instroomventiel in het AIR-SEP®-vat wordt teruggestort. Hier wordt de druk verlaagd tot een vacuümdruk tot -0,3 bar. Een gepatenteerde vacuümtechniek garandeert hierbij een luchtvermindering van 28 tot 40 mg/liter ten opzichte van het 100% verzadigd installatiewater, waardoor de pH-waarde stijgt, de beschermende oxidatielagen in de installatie intact blijven en in de installatie geen lucht en vuil meer kan worden afgescheiden. Dankzij een continue drukbewaking blijft de systeemdruk optimaal en – als gevolg hiervan – de verhoogde pH intact. In plaats van periodiek water te ontgassen, worden de ontgassingsinterval en -looptijd afgestemd op de actuele installatiestatus.