‘Breng de pH-waarde in uw watervoerende systemen naar 9 tot 10’
Kraanwater is pH-neutraal en ideaal geschikt als drinkwater. Voor toepassing in verwarmings-, koel- en vriessystemen is de waterkwaliteit echter minder geschikt. Bij een lage pH-waarde liggen corrosie, vervuiling en rendementsverliezen namelijk op de loer. Om deze problemen te ondervangen, moet het kraanwater in de installatie zo snel mogelijk zuurstofarm worden gemaakt.
In het zogenaamde ontgassingsproces neemt de pH-waarde van het water toe, waardoor kalkdeeltjes niet meer kunnen oplossen. De vrijgekomen kalkdeeltjes zetten zich af op de bodem van de installatie, met enorm veel slibvorming, een aanzienlijk rendementsverlies én storingen en defecten aan kleppen, afsluiters, regelaars, pompen en andere componenten tot gevolg. “Om dit te voorkomen, stimuleren wij installatiepartijen om verwarmings-, koel- en vriesinstallaties alleen nog met water met een juiste kalkwaarde af te vullen”, vertelt dhr. M.G. van Gorsel, directeur van KOREX Benelux. “De VUL-SEP® kan hier optimaal in voorzien. VUL-SEP® betreft een geavanceerd filtersysteem met een speciale hars, die eenvoudig tussen de kraan en het verwarmings-, koel- of vriessysteem kan worden geplaatst. Dankzij de waterontharder wordt sec nog zeer zacht water met een Duitse graden hardheid (˚dH) van 3 aan de installatie toegevoegd, waardoor het conservatieproces aanzienlijk sneller verloopt. Bovendien worden problemen door kalkafzetting voorkomen, met een hoger rendement én een langere levensduur van de installatie als resultaat.”
Conform de VDI 2035
Over het algemeen geldt dat hoe lager de temperatuur in verwarmings-, koel- en vriessystemen is, hoe meer lucht er in het water kan oplossen. Hierdoor neutraliseert de pH-waarde, weet Van Gorsel. “Een groot probleem, zeker in lage temperatuur installaties. Niet voor niets is er in Duitsland een norm van kracht – de VDI 2035 – die schade door ketelsteenvorming (calciumcarbonaat) op het verwarmingsoppervlak moet voorkomen. De norm – die hopelijk snel gevolg krijgt in Nederland – stelt onder meer dat de waterkwaliteit in gesloten circuits kleur- en geurloos moet zijn, zonder bezinksel en met een geleidingswaarde ≤ 1.500 μS (afhankelijk van de grootte van de installatie). De pH-waarde moet tussen de 9 en 10 zijn, met een ˚dH van 3. Dankzij ons AIR-SEP®-procedé kan de waterkwaliteit hier volledig aan voldoen.”
De AIR-SEP® bestaat uit een expansietank met instroomventiel, ontluchtingsventiel, bijvulautomaat en drukbehoudpomp die luchtbellen uit het leidingsysteem elimineren, vertelt hij. “De drukbehoudpomp haalt steeds tussen de vijf tot twintig liter uit de installatie, die vervolgens via het instroomventiel in het AIR-SEP®-vat wordt teruggestort. Hier wordt de druk verlaagd tot een vacuümdruk van -0,3 tot -0,5 bar. Onze gepatenteerde vacuümtechniek garandeert hierbij een luchtvermindering van 28 tot 40 mg/liter ten opzichte van het installatiewater, waardoor de pH-waarde stijgt, de beschermende oxidatielagen in de installatie intact blijven en in de installatie geen lucht en vuil meer kan worden afgescheiden.” Dankzij een continue drukbewaking blijft de systeemdruk in de AIR-SEP® optimaal. “In plaats van periodiek water te ontgassen, worden de ontgassingsinterval en -looptijd afgestemd op de actuele installatiestatus. Een touchscreen op de AIR-SEP® maakt de status van de installatie 24/7 inzichtelijk en geeft eventuele storingen door, die direct verholpen kunnen worden.”
Ultrakrachtige magneet
Alle AIR-SEP® toestellen van KOREX Benelux worden uitgerust met een ultrakrachtige magneet, die vuildeeltjes in de installatie beter laat bezinken en vasthoudt in de zogenaamde ‘dirt zone’. Tijdens het jaarlijkse onderhoud van de installatie kunnen alle vuildeeltjes eenvoudig van de bodem worden verwijderd, met een schone installatie, minder storingen, een optimaal rendement en een maximale levensduur als resultaat. Daarnaast kan optioneel een onthardingsbuis worden toegevoegd. Controle van de ontharder en magneet geschiedt via een volledig geïntegreerd en vrij programmeerbaar microprocessor controlesysteem, dat tevens volautomatisch drukbehoud, ontluchting, vacuümontgassing, expansie, vuilopvang, reiniging en bijvulling met vacuüm ontgast water regelt en bewaakt. Een optionele MODBUS/TCP interface maakt beheer op afstand mogelijk.
Een extra slag in waterzuivering kan gemaakt worden door aan de AIR-SEP® een RVS 316L DEEL-SEP® deelstroompomp en filterhuis met doekenfilter te koppelen, in filterfijnheden van 100 tot 1 μm. Bij voorkeur parallel aan de hoofdretourleiding. Met dit systeem wordt geforceerd water over het filter gepompt en na filtratie teruggevoerd naar de retourleiding. Praktisch gezien is een deelstroomcapaciteit van ca. 10 procent van de hoofdretourstroom hiertoe al voldoende (afhankelijk van de historie c.q. vervuiling en grootte van de installatie).