Voorkom rendementsverlies en storingen door corrosie, kalk en vuilafzetting

Voorkom rendementsverlies en storingen door corrosie, kalk en vuilafzetting

korex benelux air-sep

‘Maak het (kraan)water in uw verwarmings-, koel- én vriesinstallaties zo snel mogelijk zuurstofarm’

Kraanwater is pH-neutraal en ideaal geschikt als drinkwater. Voor toepassing in verwarmings-, koel- en vriesinstallaties is de waterkwaliteit echter minder geschikt. Corrosie ligt hier op de loer. Om dit probleem te ondervangen, moet het kraanwater in de installatie zo snel mogelijk zuurstofarm worden gemaakt.

In het zogenaamde ontgassingsproces neemt de pH-waarde van het water toe, waardoor kalkdeeltjes niet meer kunnen oplossen. De vrijgekomen kalkdeeltjes zetten zich af op de bodem van de installatie, met enorm veel slibvorming, rendementsverliezen én storingen en defecten aan kleppen, afsluiters, regelaars, pompen en andere geavanceerde componenten tot gevolg. Om dit te voorkomen, raadt KOREX Benelux installateurs aan om zo snel mogelijk een AIR-SEP® drukbehoudstation aan de verwarmings-, koel- en vriesinstallaties te koppelen.

Toepassing in centrale verwarmingsinstallaties

De AIR-SEP® drukbehoudstations maken het mogelijk om met één unit alle belangrijke waterbehandelingen in uw centrale verwarmingsinstallatie uit te voeren. Denk aan het volautomatische drukbehoud en de ontluchting, vacuümontgassing, expansie, vuilopvang, reiniging en bijvulling met vacuüm ontgast water. De AIR-SEP® units zijn geschikt voor warmwatertemperaturen tot 110°C. De expansie bedraagt maximaal 2.400 liter water per unit. “Echter doordat de AIR-SEP® units eindeloos (in cascade) gekoppeld kunnen worden, zijn ook grotere vermogens mogelijk”, vertelt dhr. M.G. van Gorsel, directeur van KOREX Benelux. “Exact conform de omvang van de cv-installatie. Dit biedt bijvoorbeeld uitkomst bij stadsverwarmingsinstallaties.”

In de markt worden nog altijd veel chemicaliën gebruikt om het aanwezige zuurstof in de cv-installatie inactief te maken. Hierdoor ontstaat vaak een instabiele installatie, waarin vuilvorming en corrosie op de loer liggen. De AIR-SEP® gaat hier definitief de strijd aan mee aan, aldus Van Gorsel. “De AIR-SEP® bestaat uit een expansietank met instroomventiel, ontluchtingsventiel, bijvulautomaat en drukbehoudpomp die luchtbellen uit het leidingsysteem elimineren. De drukbehoudpomp haalt steeds tussen de 5 en 20 liter uit de installatie, die vervolgens via het instroomventiel in het AIR-SEP®-vat wordt teruggestort. Hier wordt de druk verlaagd tot een vacuümdruk tot -0,3 bar. Een gepatenteerde vacuümtechniek garandeert hierbij een luchtvermindering van 28 tot 40 mg/liter ten opzichte van het 100% verzadigd installatiewater, waardoor de pH-waarde stijgt, de beschermende oxidatielagen in de installatie intact blijven en in de installatie geen lucht en vuil meer kan worden afgescheiden. Dankzij een continue drukbewaking blijft de systeemdruk optimaal en – als gevolg hiervan – de verhoogde pH intact. In plaats van periodiek water te ontgassen, worden de ontgassingsinterval en -looptijd afgestemd op de actuele installatiestatus.”air sep 4 kopieren

De AIR-SEP® drukbehoudstations maken het mogelijk om met één unit alle belangrijke waterbehandelingen in uw centrale verwarmingsinstallatie uit te voeren.

Koppeling met uw koel-/vriesinstallaties

In koel-/vriesinstallaties kan tot 30% lucht oplossen, wat leidt tot een verhoging van de corrosiedruk, roestvorming, vuilvorming en enorme rendementsverliezen. “De AIR-SEP® drukbehoudstations bieden ook hiervoor een passende oplossing. De drukbehoudstations zijn volledig dampgeïsoleerd uitvoerbaar, waarbij alle componenten in de AIR-SEP® die in contact komen met het koelwater worden voorzien van hoogwaardige dampisolatie. Installateurs hebben hierbij keuze uit twee gradaties: ISO 1 (18 mm dampisolatie, geschikt voor watertemperaturen tot 6°C) of ISO 2 (39 mm dampisolatie, geschikt voor watertemperaturen tot -10°C). Dankzij de dampisolatie is corrosie door condensvorming in het toestel niet langer aan de orde.”

In de praktijk worden koel-/vriesinstallaties regelmatig gevuld met glycol (antivries), weet Van Gorsel. “Onze AIR-SEP® drukbehoudstations zijn hier uitstekend tegen bestand. Naar wens kunnen de units worden uitgebreid met een automatische glycol/pekelwater vulunit.”

Integratie in gecombineerde installaties

Om een egale drukverdeling tussen uw verwarmings- en koelinstallaties te borgen, overloop op gebruikersniveau te voorkomen en energieverliezen tot een minimum te reduceren, is het aan te bevelen om een AIR-SEP® aan uw verwarmings- en koelinstallaties te koppelen. De AIR-SEP® draagt hierbij zorg voor een efficiënte ontgassing en drukbehoud van uw gecombineerde installatie. Hierbij worden tussen de AIR-SEP®, het hoge of lage temperatuurnet (HT/LT) en de gekoeld waterinstallatie (GKW) 2×2 druksensoren en losse kogelafsluiters aangebracht. “De kogelafsluiters worden aangestuurd middels een vrij programmeerbaar microprocessor controlesysteem, dat tevens volautomatisch het drukbehoud en de ontluchting, vacuümontgassing, expansie, vuilopvang, reiniging en bijvulling met vacuüm ontgast water in beide installaties regelt en bewaakt”, aldus Van Gorsel. “De druksensoren meten continu de druk van de installaties. In geval van afwijkingen – wanneer de druk te hoog of te laag is – worden de kogelkleppen automatisch aangestuurd en de druk in de installaties hersteld.”

De AIR-SEP® drukbehoudstations van KOREX Benelux worden al meer dan 30 jaar succesvol toegepast in verwarmings-, koel- en vriesinstallaties in heel Europa. Of het nu gaat om appartementsgebouwen, hotels, ziekenhuizen, scholen, culturele centra, kantoorgebouwen, stadsverwarmingsprojecten of industriële projecten.    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.